Carolien Schot

GLASSWORKS CAROLIEN SCHOT

Glas is een, qua moleculaire structuur, vaste vloeistof. In ons dagelijkse leven onmisbaar en onzichtbaar aanwezig als o.a. isolator in glaswol, supergeleider in glasvezelkabels, geeft licht in onze gebouwen via vensterglas, kleurt het licht door glas-in-lood. Het is zowel sterk als kwetsbaar, net als wij allemaal. En is Mágisch om mee te mogen werken!

In mijn werk maak ik gebruik van Borosilicaatglas. Dat is technisch laboratorium-glas. In het dagelijkse leven bekend onder de naam Pyrex, zoals bijvoorbeeld glazen ovenschalen en koffiekannen. Van boro-buis blaas ik mijn glazen en de voet van een glas. Van boro-glasstaven vorm ik de steel, glazen ringen en driedimensionale objecten.. Tevens verwerk ik veel kleine geblazen delen in wand- of staande objecten, vaak in combinatie met gejutte materialen, veel van het strand of uit het bos van Terschelling. Borosilicaat heeft een smeltpunt rond de 1200 Celsius, is schokbestendig bij temperatuur schommelingen wat ook een voordeel geeft bij het werken de vlam.

Van het Italiaanse eiland Murano komt het wereldberoemde Morettiglas. Dit glas wordt ook wel ‘zacht’ glas genoemd vanwege het relatief lage smeltpunt, rond de 800 Celsius. Het smeltpunt is geen exact moment. Bij het langzaam verwarmen van het glas start een smelt-traject met allerlei gradaties van buigzaam naar beweeglijk en uiteindelijk stroperig vloeibaar als honing. Dit brede spectrum maakt dat je met dit glas hele verfijnde sculpturen kunt maken zoals bekend uit de familietradities op het eiland Murano. De zwaartekracht is bij al het glas één van de belangrijkste gereedschappen tijdens het werken! Van dit glas vorm ik holle geblazen kralen, ringen en kleine sculpturen.

Borosilicaat heeft een lagere uitzettingscoëfficiënt dan Morettiglas. Tijdens het werken in de vlam ontstaan er temperatuursverschillen= verschil in uitzetting. Dit veroorzaakt stress op moleculair niveau. Daarom wordt het werk na afloop in de glasoven ‘ontspannen’ door het geheel op een gelijke temperatuur te stoken en daarna gelijkmatig te laten afkoelen.

Op Terschelling is mijn werk zichtbaar en te koop in Pluk de Dag.
Boomstraat 23, West-Terschelling.